2014. július 1., kedd

Sajó-völgye, Csalhó, Beszterce





Régóta hívogatott már a Csalhó, most végre valósággá vált a terv, a június 20-22 közötti háromnapos kirándulásunk középső napján a Csalhó Nemzeti Parkban túráztunk. Az első napon a Sajó-völgy néhány települését látogattuk meg, elsőként Somkeréken a 14. századból származó gótikus templomot, amelynek értékes festett bútorzatát Umling Lőrinc készítette 1761-ben. 


A sajóudvarhelyi templomról bár nincsenek okleveles adatok, stílus jegyei szerint az Árpád-korból származónak tartják, akárcsak az északi kapu timpanonjában látható nagyon értékes domborművet, amely a sárkánnyal viaskodó Szent Mihályt ábrázolja.
Árokalján a Bethlen család 19. században épített, Erdélyben unikumnak számító mór-bizánci stílusú kastélyát és az azt körülvevő angolparkot látogattuk meg. Ezután Harina következett, evangélikus temploma Erdély egyik legszebb román kori műemléke. Valószínűleg a 12. század végén épült. Tiszta román stílusú, lényegében eredeti formájában maradt fenn. Sajnos 2010 óta nem tartottak benne istentiszteletet, nincs kinek.
Besztercén az impozáns evangélikus templomot látogattuk meg, a városnézést és múzeumlátogatást vasárnapra halasztottuk, mert sietnünk kellett szálláshelyünkre, Dorna-Vátrára. Innen indultunk szombat reggel a Csalhóra, mely vizektől övezve magányosan emelkedik ki a Keleti-Kárpátok vonulatából. A konglomerátumból és mészkőből felépülő hegység igen gazdag a természet által kifaragott sziklaalakzatokban, melyeknek mindenikéhez legendák fűződnek. Mi most egy egyszerűbb útvonalat választottunk, a Duruitoare vízesést kerestük fel. A több mint 30 m magas zuhatag – a legenda szerint – óriások fürdőhelyéül szolgált. A hazafelé vezető úton Cegőtelkére látogattunk, ahol 1998-ban állítottak emlékművet az 1068-as cserhalmi csatának, amelyben László herceg (a későbbi Szent László király) legyőzi a kunokat és megmenti az elrabolt magyar lányt. Ezt a legendát örökítette meg számos Árpád-kori templomunk freskója. (Kovács D. Zsuzsa)






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése